Местан призова: Вътрешно-политическата проблематика да не погълне европейската
Местан призова: Вътрешно-политическата проблематика да не погълне европейската / archive.dariknews

В стила на ДПС ние правим пред-предизборна обиколка във връзка с предстоящите избори за Европарламент и Плевен е десетата област, в която се провежда среща с разширения актив на ДПС в областите Плевен и Ловеч. Целта на срещите е „целеполагането" във връзка с предстоящите избори.

Лютви Местан сподели, че в региона е регистрирана една много силна мотивация на структурите за успешно представяне на евровота. Той каза, че и активът и членовете и симпатизантите са наясно със значимостта на евровота - в това число и вътрешно партийните й измерения.

Относно готовността на ДПС за участие в предстоящите избори Местан каза, че партията е готова и предстои окончателната подредба на листата, която може да се очаква около 20 април да бъде обявена на специална пресконференция.

„Аз избрах точно от Плевен да отправя едно много важно послание от името на ДПС към всички участници в надпреварата за евровота. Всички партии са наясно с вътрешно-политическото значение на европейските избори и все пак призивът на ДПС е вътрешно-политическата проблематика да не погълне изцяло европейската проблематика.

Той уточни, че призивът на ДПС е към една позитивна кампания, защото българските граждани трябва да получат информация от всички участници в надпреварата за Европейския парламент за предизвикателствата на новия планов период 2014-2020.
Той уточни, че призивът, вътрешнополитическите скандали да не изместят европейската проблематика е към Бойко Борисов, Сергей Станишев и изобщо към всички участници, в това число и към извънпарламентарните политически сили, защото по негово убеждение една позитивна кампания ще повиши активността на българските граждани, а това ще доведе и до една по-висока представителност на избраните от България представители в Еврпейския парламент.
„Ние ще водим изцяло позитивна кампания и няма да се занимаваме с черен PR. Разбира се ще отговаряме на провокации, но от нас такива не могат да се очакват", каза Лютви Местан.

Лютви Местан коментира и изказаната тази събота теза от Борисов, че Местан управлява страната: „Ние имаме една много по-скромна роля - на малката подкрепяща основния субект на властта в лицето на БСП партия и Борисов много добре знае, че основният субект на властта е Станишев, но той не вижда особен ресурс за отключване на антивълна срещу ДПС в тезата „Станишев управлява" и затова му трябвам аз".
Според лидера на ДПС внушението, че Местан държи кормилото на властта цели да отпуши анти-ДПС вълната от 2009 година, която е качила Борисов на власт. Той коментира обаче, че „всяко повторение в политически план се превръща във фарс".

Лютви Местан каза, че е дошъл в Плевен заедно с тримата министри от ДПС. „До тях се свежда участието на ДПС в централната изпълнителна власт и освен тях, между които само един е член на партията, а другите двама са избрани от гражданската квота имаме петима областни управители от общо 28 в страната". Той коментира, че по-скоро присъствието на ДПС във властта е несъразмерно на отговорностите, които партията носи.

Местан обясни, че думите му не са заявка за друго съотношение на силите и, че ДПС ще си носи отговорността с наличните позиции, които не могат да бъдат определени нито като „преяждане с власт", нито да обяснят тезата „Местан управлява България".