Любители на металдетектинга организираха национален събор
Любители на металдетектинга организираха национален събор / снимка: Българска национална федерация по металдетектинг

Първи национален събор на открито по металдетектинг се проведе в местността Бишов валог край Враца, информираха от Българската национална федерация по металдетектинг. Около 50 членове на сдружението и фенове на металдетектинга са обменили опит и информация относно хобито си.

Направени са били и тестове на различни марки металдетектори. Разисквани са били проблеми, свързани с металдетектинга в България. На събора са присъствали български производители и търговци на металотърсачи. Взето е решение подобни събори да се провеждат всяка година с цел популяризиране на хобито сред обществото, информираха от федерацията.

Българска национална федерация по металдетектин беше учредена в Ловеч в края на октомври миналата година. Тогава в публичното пространство се появиха коментари, че иманярите правят опит да легализират дейността си чрез създаване на подобна организация. От организацията остро реагираха на тези твърдения и посочиха, че търсят метали само извън археологическите обекти - като ниви, поляни, плажове, паркове и др. „Спазваме закона и не търсим с металотърсачи върху паметници на културата. Ние търсим извън границите, а иманярите търсят вътре", каза председателят на организацията ловчалията Илия Илиев.