Ловешкият кмет назначи комисия за контрол над общинските язовири
Ловешкият кмет назначи комисия за контрол над общинските язовири / archiv.DarikNews

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев назначи комисия за контрол над общинските язовири, съобщиха от пресцентъра на кметството. Членове на комисията са специалисти от общината и от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението". Задачата й, съгласно заповедта на кмета, е да провери условията и реда за осъществяване на техническата експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях, да се запознае с наличната документация и с констатациите на експертите от „Пожарна безопасност и защита на населението" след направеното обследване на състоянието на язовирите на територията на общината.

Кметовете и кметските наместници на селата, както и концесионерите трябва да предоставят на комисията информация за състоянието на язовирите и дали съществува риск от наводнение. В тази връзка е и обявената за петък, 10 февруари, среща с концесионерите на язовирите. Ще бъде обсъдено предприемането на превантивни мерки за осигуряване на безопасна и безаварийна експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях.
В писмо до концесионерите Казанджиев препоръчва да осигурят постоянно наблюдение и да следят и поддържат контролните обеми в язовирите, да приведат в технически изправно състояние преливните и отводнителните съоръжения за осигуряване на нормалната им работа в случай на преминаване на високи води, да осигурят и поддържат нормална проводимост на речните легла и деретата на разстояние до 500 м от язовирните стени. Концесионерите трябва още да разработят или актуализират аварийни планове за 2012 г.
Съгласно поетите ангажименти по сключените концесионни договори, концесионерите са длъжни да приведат в изправност и да поддържат в технически изискуемите норми чашката, стената, изпускателите и преливника на обектите, да следят за състоянието на короната, сухия и мокрия откос, терена под язовирната стена и всички други съоръжения.
Кметът уведомява концесионерите, че в случаи на критично повишаване на нивото на водните обеми в язовирите, предпоставка за възникване на аварии и наводнения, трябва незабавно да уведомят община Ловеч.
Целта на тези действия е недопускане на щети и ограничаване на евентуалните последици от вредното въздействие на водите върху населението и околната среда.
В община Ловеч има 64 язовира и 9 рибарника, от тях на концесия са отдадени 17 язовира и един рибарник. Язовирите се ползват за отглеждане и развъждане на аквакултури.
Според заповед на кмета от 2010 г. за общинските язовири се грижат кметовете и кметските наместници, те отговарят и за източването им до безопасни нива при интензивно снеготопене, поройни дъждове, водещи до големи водни количества на квадратен метър, както и при прогнози за продължителни валежи. Техен е и ангажиментът за осигуряване на нормална функция на отводнителните съоръжения. При отдадените на концесия язовири стопанисването и поддържането става изцяло от концесионера..