Ловеч отново без вода, кметът настоява за стоителство на язовир Черни Осъм'
Ловеч отново без вода, кметът настоява за стоителство на язовир Черни Осъм' / netinfo

Ловеч отново ще остане без вода от 9 до 15,30 часа днес, причината е извършване на ремонт на централен водопровод в града, съобщиха от ВиК. Ремонтът е част от дейностите по подготовката за експлоатация на мрежата през зимния период.

Неотдавна Ловеч, Троян и 20 села останаха без вода заради ремонт на магистралния водопровод “Черни Осъм”. Междувременно кметът на Ловеч Минчо Казанджиев използва среща на зам.-министъра на МРРБ Димчо Михалевски с кметовете на общини в областта, за да постави въпроса за язовир “Черни Осъм”.

Ловешкият кмет се надява правителството да погледне на предложенията за строителството на язовира с нужната сериозност, защото общината трябва да има готовност да осигури вода на гражданите при развиващото се глобално затопляне.

Проектът за построяването на язовир “Черни Осъм” е още от средата на 80-те години на миналия век. Направени бяха проучвания и планове, но в началото на 90-те години строежът бе спрян от движение “Екогласност” с живи вериги.

Язовирът бе включван в много национални и местни планове за развитие, по време на предишното правителство се говореше, че италианци вече правят проекта, но до момента няма нищо на лице за сигурното водоснабдяване на Ловеч, припомнят специалисти.