levski
levski / dariknews.archive
Ловеч отбеляза 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски на 18 юли вечерта с гражданско поклонение пред паметника, издигнат до Ловешката средновековна крепост. Жители и гости на града изкачиха стъпалата на хълма над квартал Вароша, за да поднесат венци и цветя пред монумента, на който са изписани безсмъртните думи на Апостола „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя - губя само мене си“. 
„Левски изгражда своите революционни тайни комитети за две-три години, като избира нашия град за център, за столица на революцията. Всичко това с цел освобождението на отечеството от робство чрез собствени сили. Затова с пълно право пред турски съд в София той заявява: „Занятието ми е да облекчавам положението на българите и да им давам упование“, каза кметът на Ловеч Корнелия Маринова в тържественото си слово.
Тя подчерта, че Ловеч има най-величествения, най-големия паметник на Апостола у нас. Той е построен в далечната 1964 г.
„На практика Левски за нас е един разговор. Разговор със самите себе си – откровен и безмилостен. Нека поддържаме този разговор, нека той никога не заглъхва. Така разбираме, че сме живи. Така и Левски остава жив“, завърши речта си кметът.
Ловчанският митрополит Гавриил подчерта, че Левски е бил истински българин благодарение на вярата си в Господа. „Той е станал монах, за да служи на Бога и на хората, и е отдал своя живот, защото е искал да изпълни Божията заповед, че няма по-голяма любов от тази да отдадеш своя живот за свои приятели“, каза митрополит Гавриил.
Сред гостите на тържеството бяха още народният представител Милко Недялков, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев, зам.-областният управител Илиян Тодоров, зам.-кметът на Карлово Стойо Карагенски и др.