Ловчанският митрополит празнува 60-годишен юбилей
Ловчанският митрополит празнува 60-годишен юбилей / автор Жанина Илиева

Ловчанският митрополит Гавриил навършва днес 60 години. Той обаче ще посрещнe юбилея си сред много приятели и представители на различни институции в неделя. Тогава в катедралния храм "Света Троица" ще бъде отслужена и специална литургия по повод празника на негово високопреосвещенство.

"Аз благодаря на Бога, че ми е дал възможност да стигна до този юбилей, с надеждата, че ще ми даде още години, за да мога да направя нещо, с което някога да си отида от този свят със спокойна съвест", каза в навечерието на празника си дядо Гавриил.

Сред неговите най-големи дела в Ловчанска епархия е началото на градежа на новия катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий" в центъра на града. Досега е покрит покрива със стоманобетон, както и куполите. Идеята е до края на годината да се покрие целия покрив с ламарина, за да не се руши съграденото.

Най-съкровените мисли обаче на дядо Гавриил са насочени към хората и пътят им към вярата. "Любовта към Бога се доказва чрез любовта към хората и даже към враговете. В това отношение всичко, което правим на този свят, особено за един духовник и епископ, трябва да помогне на хората да намерят истината в евангелието", казва дядо Гавриил.