Лекари и сестри поискаха по-голяма сигурност на работните си места
Лекари и сестри поискаха по-голяма сигурност на работните си места / Дарик Плевен
Лекари и сестри поискаха по-голяма сигурност на работните си места
23679
Лекари и сестри поискаха по-голяма сигурност на работните си места
  • Лекари и сестри поискаха по-голяма сигурност на работните си места

Лекари, сестри и санитари от всички лечебни заведения в Плевенска област излязоха днес на мълчалив протест срещу зачестилите посегателства върху медицинския персонал по време на работа. Недоволството на съсловието беше породено от двата инцидента в Плевен и Враца, при които лекари бяха бити от роднини на пациенти.

Протестът започна по призив на Районната лекарска колегия в 12.00 часа и продължи 15 минути. Саморазправите с медицински персонал, които наблюдаваме напоследък, не бива да бъдат подминавани и би трябвало в тези случаи законът да бъде прилаган в цялата му строгост, каза председателят на Районната лекарска колегия д-р Венцислав Грозев.

Лекарите и сестрите споделиха, че не се чувстват защитени на работното си място и поискаха да им бъде предоставена реална защита, чрез ограничаване на свободния достъп на външни хора в болниците.

В държавата ни през последните години системно се преекспонират правата на пациентите за сметка на лекарските права, коментира един от протестиращите - доц. Николай Цветанов - ръководител на Клиниката по хематология в плевенската болница. Според него обществото и медиите са длъжници на "белите престилки", тъй като много рядко споменават правата на работещите в здравеопазването.

Доц. Цветанов допълни, че както той, така и повечето му колеги са били жертва на вербална или физическа агресия, но мащабите на тази агресия никога не са били толкова големи.

В подкрепа на протестиращите медици застанаха и роднините на 27-годишния Момчил Янчев, чийто живот е спасен в интензивното отделение на Плевенската болница след тежка катастрофа. Майката на младежа Лиляна Янчева и неговата леля Виолета Станкова призоваха към по-голяма толерантност към медицинския персонал и осъдиха нападателите на екипа на д-р Славейко Богданов.

Подробно в звуковия файл...