/ БТА
Курсанти от Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски" в Долна Митрополия започнаха своята практическа част от първия си летателен стаж с новите самолети ZLIN. 

За пръв път в историята на училището летателното обучение ще се провежда по утвърдена от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA) програма за подготовка на пилоти за придобиване на лиценз PPL(A). 

БТА

Свещеници отслужиха водосвет за здраве и успех, след което инструкторите Добрин Русев и Румен Маринов дадоха начало на полетите с десетте бъдещи пилоти. Сред гостите на събитието бяха областният управител на област Плевен Иван Янчев и кметът на община Долна Митрополия Поля Цоновска. 

"Този ден е паметен за нас, защото след 20 години успяхме да възстановим летателната подготовка на курсантите в рамките на военновъздушното училище, каза бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ "Георги Бенковски". "Това, което ни беше поставено като една от задачите, ние я изпълнихме – комплексно авиационно образование, т.е. теорията и практиката да са на едно място, контролът и качеството да се повиши", отбеляза той. 

БТА

Новопридобитите в началото на годината два леки учебно-тренировъчни самолета ZLIN 242 L ZEUS имат техническата възможност да излитат и кацат, както от летища с асфалтови и бетонни писти - военни и граждански, така и от летища с грундова и затревена настилка. 

БТА

Те са оборудвани с най-добрата навигационна система и с тях могат да се изпълняват фигури от сложния пилотаж и акробатика, което е необходимо за подготовката на един бъдещ военен пилот. 

БТА

Полетите на курсантите ще се извършват с подкрепата на 12-а Авиационна база.
БТА