koalicia
koalicia / dariknews
На пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен, Албена Симеонова, която е представител на "Зелените" в Коалиция "Демократична България" съобщи, че коалицията се обявява против рестартирането на проекта за изграждане на АЕЦ"Белене". Заедно с нея бяха областният председател за Плевен на "Да, България" - юристът Свилен Трифонов и Йордан Дацов - председател на "ДСБ за област Плевен.
Свилен Трифонов каза, че идеята за срещата с медиите е продиктувана от решението на правителството за рестарта на проекта за АЕЦ“Белене“. „В случая беше взето едно решение, което силно ме кара да се съмнявам, че в нашия Парламент има опозиция, тъй като решението за рестарт на АЕЦ“Белене“ беше подкрепено освен от народните представители на ГЕРБ, и от депутатите от БСП и от партия Воля, което по един безпрецедентен начин направи така, че българският народ да види, че всъщност няма партии, а има интереси. Проектът беше наречен „гьол“ и „Балкански трик, на който никой не се връзва“. Какво промени ситуацията така, че само 6 години по-късно вече се говори, че АЕЦ“Белене“ е един стратегически инвестиционен проект, в който до момента са потопени над три милиарда лева и резултатът е нула“, каза Трифонов. Според него въпросът е, дали продължението на проекта АЕЦ“Белене“ е „санировка“ на погрешните действия, които са предприети до този момент или АЕЦ“Белене“ е проект, който цели развитието на региона.

koalicia
dariknews

"Обръщаме се към политиците: Бъдете трезви, а виждаме, че не сте!", каза Албена Симеонова и допълни, че от коалицията разчитат на трезвомислещото население на Област Плевен.
"Да се строи атомна централа в този район е направо лудост", заяви председателят на ДСБ-Плевен Йордан Децов. Геологът посочи още, че през 2000-та година сеизмологът Бойко Рангелов се е подписал под доклад, че в Белене е опасно да се строи АЕЦ. 
Според Албена Симеонова, хората в град Белене искат работа, а не атомна електртоцентрала. Тя акцентира върху това, че районът е създаден за развитие на земеделието.

koalicia
dariknews

По време на срещата с медиите стана ясно, че от Коалиция „Демократична България” ще потърсят подкрепа в Европейския парламент срещу рестарта на проекта АЕЦ „Белене”. В тази връзка вече е поискано чрез евродепутата Светослав Малинов, ЕП да излезе с декларация за надеждността на площадката в Белене от сеизмична гледна точка.