rum
rum / dariknews.archive
„Тук са докладите на генералните консули и посланиците на страни като Австро-Унгария, Италия, Германия и Франция, които пишат за Илинденско-Преображенското въстание като за българско Съпротивително движение, Българска революция, като навсякъде пише, че това е на българския народ, че това е българска територия“. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков, връчвайки на директора на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ Аня Михова екземпляри от книгата „Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати”, която ще стане част от фонда на библиотеката.

rum
dariknews.archive

Автори на книгата са проф. Боряна Бужашка и президентът на България 2002 – 2012 г. Георги Първанов, който е и автор на предговора й. 30 екземпляра от нея са предоставени от Румен Петков лично на премиера Бойко Борисов с идеята да бъдат раздадени от него на премиерите на всичките страни-членки на ЕС, преди приемането на Македония за членка на Съюза.

rum
dariknews.archive

Изданието на книгата „Илинденско-Преображенското въстание 1903 г. през погледа на европейските дипломати“ съдържа и превод на английски език.

rum
dariknews.archive

По време на срещата с Румен Петков, директорът на РБ"Христо Смирненски" Аня Михова се ангажира да организира представяне на книгата "Илинденско-Преображенското въстание 1903 през погледа на европейските дипломати” пред плевенската общественост.