Кметът на Плевен: Възможни са нови вълнения в село Бохот
Кметът на Плевен: Възможни са нови вълнения в село Бохот / archive.dariknews

Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков сподели пред медиите, че е възможно ново нажежаване на атмосферата в плевенското село Бохот.

Причината според него се крие в това, че решаването на проблема с обходния път към стопанския двор, който се ползва от фирма-арендатор е възпрепятствано.

Кметът проф. Стойков припомни, че след протестите в селото на 18 юли 2013 г., организирани от местния инициативен комитет, общината е поела ангажимент да направи пътя, макар и с макадам, до връзката с асфалтовия път в близист до гробищата, по който се влиза в селото.

Оказало се обаче, че в общинската част на района има направени нови, незаконни гробища и на пътя между частните парцели и гробищата остава една много тясна ивица земя, отстояща на около 2,5 метра от гробните места, която е частна собственост.
В тази връзка арендаторът, който ползва стопанския двор в село Бохот е предложил и е изкупил земята на двама от собствениците, но третият е отказал дори предложение за замяна с по-хубава земя като е обявил цена на имота, която според проф. Стойков е неизпълнима.

„През частен имот ние не можем да минем, а заобикалянето на гробищния масив би удължило пътя с около 4 киолометра.", каза кметът. Това съответно би предизвикало значително оскъпяване, което може да достигне и половн милион лева, дори и ако се изпълни само с каменна настилка.

Проф. Стойков обясни, че ангажиментът на община Плевен е бил да изгради пътя с дължина от 250 м. до гробищния парк, а другата половина от около 750 м да се направи от арендатора, но той след закупуването на двата имота е заявил, че не може да мине през частен имот, предвид третия, за който е предложена много висока цена.
„Ако арендаторът успее да осигури това място и да предвиди в него план за общински път, Община Плевен ще направи и другия участък", каза кметът на Плевен.

Кметът на Плевен Възможни са нови вълнения в село Бохот
netinfo

След среща с излезлите на протест на 18 юли 2013 г. жители на плевенското село Бохот, кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков издаде заповед за забрана на преминаването на превозни средства над 14 тона след 22:00 часа през селото. Кметът на Бохот Цветан Кънев заяви тогава, че ако до следващия сезон обходният път не е готов, той ще си подаде оставката като кмет.