Кметът на Ловеч тества електромобили презентирани в града
Кметът на Ловеч тества електромобили презентирани в града / пресцентър ловеч

 

Кметът Минчо Казанджиев участва като пилот в първия екипаж, направил тест драйв на електромобили, презентирани в Ловеч, съобщават от пресцентъра на градоначалника. В ролята на навигатор влезе мениджърът на бургаската фирма вносител Борис Червенков.

Кметът изпробва колата по маршрута площад „Екзарх Йосиф I" - Кръговото на „Салито" и обратно. Много добра изработка, електромобилът има своето бъдеще, коментира след това Казанджиев. Той обяви, че би могло да се помисли да се снабди с подобен автомобил общинското звено за охрана, след като се направят точни разчети за годишния разход на гориво за използваните сега коли.

Ловеч е 15-ият град, в който фирмата представя електромобили и електромотопеди, сглобени в България, Това са първите електромобили, сертифицирани и регистрирани за движение по пътищата у нас, обясни Борис Червенков. Накратко характеристиката им изглежда така: 100 % електроенергия, 1 стотинка разход на километър, смяна на акумулатор на 80 хил. км.

За един месец, откакто се прави презентацията в страната, са поръчани 20 електромобила, главно от корпоративни клиенти. Въпреки типичната си консервативност българинът вече се престрашава да мине на по-екологично и по-икономично транспортно средство, при това на достъпна цена, коментира още Червенков. Електромобилът, който подкара кметът Казанджиев, е двуместен и струва 24 хил. лв. с ДДС.

Фирмата предлага още електрически минибус за разходки из паркове с брой на местата -13 +1 и цена 20 000 лева, 36 модела електрически колички и електрокари. Сред клиентите й е и община Бургас.