love4
love4 / obshtina.lovech
Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Украйна в България Микола Балтажи, който бе на посещение в града, съобщават от пресцентъра на общината. Украинският гост бе придружен от областния управител на Ловеч Георги Терзийски, в срещата взе участие и председателят на общинския съвет в Ловеч Петър Цолов.
 
В близо едночасовия разговор беше разменена актуална информация за двете приятелски страни. Посланик Балтажи изрази задоволство, че България като страна член на ЕС и НАТО спазва стриктно своите задължения относно наложените санкциите спрямо трети страни. Направен бе анализ на взаимните приятелски връзки, каквито съществуват между двете страни, както например между побратимените градове Ловеч и Изяслав.
 
Кметът Корнелия Маринова припомни за взаимните визити през тази година и какви още срещи предстоят. Обсъдени бяха възможностите за гостуване на групи от деца, студенти и културни институции. Гостът обърна специално внимание на украинска икона на светите братя Кирил и Методий, която стои в кабинета на кмета като подарък от кмета на Изяслав. Микола Балтажи подари на градоначалника двуезично издание (на украински и български) на класическата творба „Кобзар“ от Тарас Шевченко. От своя страна Маринова връчи на посланика плакет – кристал с герба на община Ловеч.
 
По-късно посланик Микола Балтажи бе на посещение в ловешки промишлени предприятия, придружен от областния управител Георги Терзийски.