Кемал Еюп: Не се предвижда промяна в учебниците на определението семейна клетка: мъж и жена
Кемал Еюп: Не се предвижда промяна в учебниците на определението семейна клетка: мъж и жена / netinfo

Комисията за защита от дискриманция ще извърши мониторинг на европейските практики, свързани с признаването на съжителството на еднополовите двойки и евентуална промяна на семейния кодекс у нас. Това каза в интервю за Дарик Кемал Еюп, председател на Комисията за защита от дискриминация. Той допълни още, че комисията вече е възложила на работна група от експерти да проучи европейските директиви и практики, уреждащи този проблем.

Проучването е възложено след подаден сигнал от гей-организация „Джемини”. Ще бъде установявано какви ангажименти има България по европейските директиви и европейското законодателство. След това, ако се налага, от Комисията ще излязат с препоръка, която ще бъде изпратена до съответната комисия в Народното събрание и Министерския съвет за промяна в семейния кодекс. Ако депутатите счетат за необходимо, могат да включат поправки в кодекса, допълни Кемал Еюп. Той не се ангажира с конкретни срокове за изготвяне на мониторинга, тъй като това не е еднократен процес.

Във връзка с излязлата на 9 май декларация от ПП „Общество за нова България”, осъждаща опитите на „Джемини” за промяна на учебниците в училищата и наричаща комисията „репресивен орган за разчистване на лични сметки”, Кемал Еюп каза, че в никакъв случай не се предвижда да бъде правено предложение за промяна в учебния материал по отношение на определението за семейна клетка: мъж и жена, и този въпрос изобщо не стои на дневен ред.