Какво ще дебатират съветниците на предстоящата сесия
Какво ще дебатират съветниците на предстоящата сесия / netinfo

На предстоящата на 29 октомври сесия плевенските съветници ще трябва да разглеждат 26 точки, според предварително обявения дневен ред. Като първа точка е записано предложението за удостояване със звание “Почетен гражданин на Плевен” на Никола Попов. Той е дългогодишен директор на ХГ “Илия Бешков”, един от учредителите и председател на Клуба на дейците на културата, зам.-председател на Общинския съвет за изкуство и култура и др.

Местните съветници ще трябва да решават и за извършване на вътрешни компенсирани промени по сборния бюджет на Община Плевен. Става дума с част от предвидените средства за изграждане на ново улично осветление в жк “Дружба” – обект, по който средствата няма да се усвоят в пълния им размер, да се закупи мултифунционално устройство за нуждите на отдел ЕСГРАОН. Устройството струва 1 300 лв. и е необходимо за изготвянето на новите образци на актове за граждански брак с влизането в сила от 1 октомври 2009 год. на новия Семеен кодекс и промяната на софтуерната програма АКТОПИС.

Кметът Найден Зеленогорски е внесъл предложение и за отпускане на допълнителни финансови средства за училища със слети и маломерни паралелки от общината. Парите са в размер на общо 30 825 лв., докладните за това са постъпили от директорите на основните училища в селата Бръшляница, Беглеж и Николаево, както и от основните училища “Н. Й. Вапцаров” и “В. Левски” в Плевен. Средствата за дофинансиране ще бъдат предвидени в общинския бюджет за 2009 и 2010 год.

Под точка 8 в дневния ред е записано – предложение относно придобиване на недвижим имот в собственост на Община Плевен. При по-задълбочено и подробно четене става ясно, че общото събрание на акционерите на Автобусни превози АД е решило да продаде на Община Плевен недвижим имот ведно с построената в имота двуетажна автогара. Т.е. Общински съвет Плевен в качеството си на акционер и собственик на 99.28% от капитала на Автобусни превози е взел решение дружеството да продаде на общината автогарата. За каква сума става дума не е ясно, записано е само – по данъчна оценка на имота.

В “транспортен” дух е и друго предложение – за промяна в цената на едномесечната абонаментна карта за тролейбусен транспорт за хора над 65 години и тя от 4 лв. да стане 5 лв. За да се ограничат евентуални злоупотреби, вероятно, е предложено и абонаментните карти за граждани над 65 год. възраст да се издават с актуална снимка на тях и да се закупуват лично от правоимащите срещу документ за самоличност.

В крак с новите технологии общинските съветници ще дебатират и “за” или “против” излъчване на заседанията им на живо в интернет сайт. В мотивировката на предложението е записано: “ефектът от излъчването на заседанията на местния парламент ще бъде от полза както за гражданите на общината и заинтересованите от развитието на региона инвеститори, така и за младите хора в Плевен, които са основни потребители на интернет базираната информация”.

На предстоящата сесия в края на октомври съветниците ще гласуват и предложение за кандидатстване на общината по проект “Красива България”. Става дума за три собствени идеи, за които общината разполага с работни проекти по Закона за устройство на територията. Първата е за изграждане на спортна площадка за скейтборд в парк “10-ти декември”, в която собственото участие на общината е 121 640 лв. Вторият проект е за благоустрояване и озеленяване на дворно място в ЦДГ “Чучулига” в града като собственият финансов принос е 146 343 лв. Последното предложение е по Мярка 02 “Подобряване на социална инфраструктура” с проект Център за социална рехабилитация и интеграция като Община Плевен ще трябва да осигури 87 053 лв. собствени средства. Във връзка с постъпили предложения от местни неправителствени организации за включване в проекти и оказване на финансова подкрепа, общината има намерение да участва и като партньор в проект за ремонт на Кризисния център за деца и жени, преживели насилие и в проект за разкриване на Общински център за работа с деца на улицата – НАДЕЖДА.

В края на наближаващата сесия ще трябва да се разгледат и предложенията относно избора на съдебни заседатели за Окръжния и за Районния съд в Плевен.