Какво пишат Посредник и Посоки днес
Какво пишат Посредник и Посоки днес / netinfo
Откриха юбилейна учебна година в Спортното училище, заглавие от първа страница на “Посредник”. С издигане на националното знаме под звуците на химна на Република България за 40-ти път беше открита новата учебна година в училището. Най-развълнувани в първия учебен ден традиционно бяха новоприетите ученици.

Днес тръгва Турне на толерантността, то се организира по повод 2008 год. – Европейска година на междукултурния диалог. 25 младежи от различен етнически произход ще направят обиколка на девет града в страната в рамките на 11 дни. Маршрутът започва от София, като спирката във всеки град е съпътствана от програма с танцови и певчески състави на различните етнически групи от града домакин. В Турнето на толерантността е поканена да участва и Петя Маркова от Помощното училище в Плевен.

До края на септември решават статута на университетските болници, пише още “Посредник”. Те ще бъдат предложени от работна група, сформирана със заповед на министър Евгений Желев. Отношенията между медицинските университети и университетските болници, и следдипломното обучение са били двата акцинта в дебатите на проведената на 29 и 30 август във Варна среща на ректорите на медицинските висши училища.

В днешния брой може да прочетете още как никополският оркестър “Дунав” изнесе концерти в Германия, за успешно приключилата лятна бригада на клуб “Съхрани българското”, както и за организираното от КНСБ допитване за организиране на протести и стачки.

“Посоки” пише днес как в село Лазарово се заимаха с нова камбана. Старата камбана, връстница на църквата столетница, бе открадната преди четири-пет месеца. Над 50 човека са дали по два лева, двайсетина по ... един. Помогнали са фирми, общината, кметството, читалището е дало 950 лв., църковното настоятелство – 400. Камбаната струва повече от 4600 лв.

Едно интересно писмо, пристигнало в редакцията на всекидневника, е намерило място на страниците му. Писмото-подписка от десетки хора не срещу някого, а за някого. Жители от една от махалите на село Пелишат гарантират не с какво да е, а с подписите си, че са много доволни от това, че търговец открил нов магазин в района. Те са изпратили благодарствения списък дори до кмета на общината.

И още една интересна тема от “Посоки” - цена под 6 лв. за килограм мед ще убие пчеларите. Миналогодишното засушаване в страната се отрази негативно върху пчеларството. Добивите в повечето райони на Плевенска област бяха символични, а на отделни места и нулеви. Вследствие на неблагоприятните условия пчелите не можаха да се запасят с мед и в цялата страна беше констатирана голяма зимна смъртност.