Измерете безплатно дишането си!
Измерете безплатно дишането си! / netinfo

Акция по безплатно измерване на дишането ще бъде проведена на 4, 11 и 18 май в Плевен. Инициативата е част от “Месец на отворените врати”, организиран от Асоциацията на българите, боледуващи от астма, с подкрепата на Българското дружество по белодробни болести и Българското дружество по алергология. Измерването ще се прави в трите дни в “Астма център” на ул. “Иван Вазов” 31 от 9:00 до 16:00 часа. Компанията е по повод Световния ден за борба с астмата - 1 май.

Целта е вниманието на обществеността и страдащите от астма да се насочи към факта, че с точна диагноза, обучение и ефективно лечение пълноценният им живот е постижим. Същевременно, неконтролираната астма генерира неоправдано големи рискове за пациента и разходи на държавата, в пъти превишаващи отделяните средства за лечение. Според проучванията

9 от всеки 10 души, страдащи от астма се примиряват със симптомите на болестта. В България данните сочат, че около 5% от населението, или 400 000 души, страдат от бронхиална астма, сред които значителен брой деца. Едва около 20% от пациентите с диагноза астма се лекуват редовно и постигат контрол на заболяването.