Губим по 12 точки ако караме с над 50 км/ч от позволеното
Губим по 12 точки ако караме с над 50 км/ч от позволеното / dariknews.bg

От 4 февруари влязоха в сила нови правила за контролните точки за нарушения на шофьорите.

С наредбата се намалява броят на нарушенията, заради които се отнемат точки. Вече няма да вземат точки за използване на антирадар, нито за неправилно преминаване край спирка на градския транспорт или спрял автобус. Няма да се отнемат контролни точки и при навлизане в еднопосочна улица. Също така вече няма да се вземат по 6 точки за каране на кола без документи.

За управление на превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила ще се взимат 10 точки. При повторно нарушение наказанието е 15 точки. Отказът от проверка с дрегер се наказва с 12 контролни точки.

Превишаване на скоростта с над 50 километра в час вече ще струва на нарушителя 12 точки. Ако шофьор не спре на пътен знак "Стоп", ако изпревари неправилно или отнеме предимство, се разделя с 8 точки. Преминаване на червен светофар или неспазване на предимство на пешеходец се наказва също с 8 точки. Говоренето по мобилен телефон в автомобила без да се използва устройство "хендс фри" се наказва с отнемане на 6 точки.

Съгласно наредбата, на шофьор със "златен талон" няма да се отнемат точки за други нарушения освен за употреба на алкохол.