/ ThinkStock/Getty Images
На свое заседание днес, Областната оперативна група за борба с грипа реши да обяви грипна епидемична обстановка по отношение на грип и Остри респираторни заболявания в Област Плевен, считано от 26-ти януари до 4-ти февруари, включително.

Грипна епидемия от понеделник в София, Благоевград и Кюстендил

Доктор Валентин Цанков, който е директор на дирекция „Надзор на Заразните болести“ в РЗИ-Плевен обясни за Дарик, че от събота – 26-ти януари ще бъдат ограничени масовите и обществените мероприятия, организирането на мероприятия в детските, учебни и социални заведения. Прекратяват се плановите операции в лечебните заведения на територията на област Плевен.

МОН: Пропуснатото в грипната ваканция ще се наваксва

Сред посочените мерки са още: преустановяване свижданията и засилване на мерките за предпазване от вътреболнично заразяване с грип и остри респираторни заболявания в лечебните заведения в област Плевен; преустановяване дейността на женските и детските консултации; спиране на профилактичните прегледи и на имунизациите; осъществяване на филтър в детските заведения.

Грипна епидемия и в Луковит, децата излизат във ваканция до 30 януари

Във връзка с приетите мерки се въвежда и грипна ваканция в училищата в Област Плевен, каза още д-р Валентин Цанков: „Ще бъдат прекратени учебните занятия в училищата на територията на Област Плевен, считано от 28-ми януари до 4-ти февруари, включително. Вторник – 5-ти февруари е междусрочна ваканция и така, ученицте ще тръгнат отново на училище на 6-ти февруари - сряда“.