/ Sofia Photo Agency, архив
Грипна епидемия от понеделник в София, Благоевград и Кюстендил
100424
Грипна епидемия от понеделник в София, Благоевград и Кюстендил
  • Грипна епидемия от понеделник в София, Благоевград и Кюстендил
От понеделник на територията на област София-град, област Благоевград и област Кюстендил е обявена грипна епидемия. Към момента отменена е единствено грипната епидемия на територията на област Перник.
 
Столичната РЗИ обявява грипна епидемия на територията на област София-град от 28 януари. Учебните занятия се преустановяват до 4 февруари, включително. На 5 февруари учениците са в междусрочна ваканция, така че ще трябва да се върнат в класните стаи отново на 6 февруари.

МОН: Пропуснатото в грипната ваканция ще се наваксва
 
От понеделник РЗИ – Благоевград обявява грипна епидемия и на територията на област Благоевград. Учебните занятия там ще са преустановени от 28 януари до 1 февруари, включително.
 
Също от понеделник РЗИ – Кюстендил обявява грипна епидемия на територията на област Кюстендил. И там занятията на учениците ще бъдат подновени на 4 февруари, понеделник.
 
До второ нареждане в трите области се преустановяват детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции и провеждането на профилактични имунизации.

Грипна епидемия и в Луковит, децата излизат във ваканция до 30 януари

Грипна епидемия се обявява и в Русенска област от 26 януари, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в дунавския град. Учениците в Русе и региона излизат в грипна ваканция от 28 януари до 4 февруари, включително. За последните няколко дни броят на болните е достигнал 210 на 10 хиляди души. Очаква се до края на тази седмица да се достигне пик на заболеваемостта, коментираха специалистите. 

Грипна епидемия и в Русе, учениците излизат във ваканция

Към момента в Русенска област няма данни за усложнения при пациенти, диагностицирани с грип. Шест от 10-те проби, изпратени за изследване в референтна лаборатория, са били положителни за свински грип. Щабът за борба с грипа и острите респираторни заболявания в Русе ще заседава отново на 4 февруари. 

Област Разград също е в грипна епидемия от днес, съобщиха от РЗИ. Решението е взето на заседание на Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания сред населението на Разградска област.

Обявиха грипна епидемия и тридневна ваканция от понеделник

Към днешна дата грипна епидемия е обявена на територията на областите Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Софийска област, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол, както и на територията на община Луковит.

Препоръките на лекарите са при грипна епидемия да се ограничават социалните контакти, да се избягва събирането на много хора в затворени пространства. Болните с висока температура и признаци на грип в никакъв случай да не провеждат самолечение.