24 maj
24 maj / dariknews.archive
„Днес не е празник на институциите, днес е празник на целокупния български народ. Ние всички сме българи и преди да заемем постовете, които по волята на народа ние заемаме временно, ние сме били ученици и сме се учили на четмо и писмо от нашите преподаватели, и ние сме се възхищавали на теорците на науката и изкуството. Затова моят първи поздрав и поклон е към всички вас, без които българският род и българското племе нямат бъдеще".

С тези думи започна словото си кметът на Плевен Георг Спартански по случай празника 24-ти май. Той каза, че религия, която не е преведена на съответния език не достига до съзнанието на хората.
„Религия, която не можеш да четеш и не можеш да усвояваш на майчния си език остава чужда за теб. Оставаш народ – варварски и непризнат от другите европейски народи. Затова, да се свети и името на Борис Покръстителя. Царят на българите, който е прозрял бъдещето, наложил е християнството и като средство да стане то трайно и устойчива религия в нашите и по славянските страни, е възложил тази мисия на нашите апостоли – просветители“.  

Георг Спартански отбеляза и ролята на учениците на Кирил и Методий Сава, Ангеларий, Наум, Климент Охридски, които развиват делото като подобряват първоначалния вариант на глаголицата и на тази азбука пишат милиони хора в Русия, Баларус, Украйна, България и Македония.

Спартански каза още, че чрез азбуката, България е дала на славянските народи мощно оръжие.
„Това оръжие ни е запазило като народ през мрачните векове на Османското робство, защото ние сме имали своя писмен език и култура, които са съхранявани в манастирите чрез хиляди безименни воини на словото, за да ни има нас като българи и като нация“.

Георг Спартански подчерта и историческия факт, че руският език е създаден на основата на старобългарския.
„Има с какво да се гордеем, братя българи. Дали сме на велика държава и на много славянски народи и език, и религия, и култура, и азбука. Затова считам, че ние трябва да бъдем горди с делото на светите братя, на българските апостоли – просветители, и винаги на 24-ти май този празник да събира всички истински българи, за да я има България, за да ни има и нас с вяра, че не сме по-долу от другите европейски народи, че имаме законно самочувствие да кажем: Аз съм българин! Да живее България!“.  

24 maj
dariknews.archive`