Фолклорен събор „Осъм – моя река” организират в ловешкото село Александрово
Фолклорен събор „Осъм – моя река” организират в ловешкото село Александрово / netinfo

Фолклорен събор „Осъм - моя река" се организира за трета поредна година в ловешкото село Александрово на 20 март. Той ще започне в 10.00 часа в залата на читалището. В програмата са включени изпълнения на самодейци от 16 населени места. Организатори са Читалище „Паисий", Сдружение „Екомисия 21 век", кметство Александрово и Община Ловеч.

Целта на събора е популяризиране на фолклорното богатство на хората от населените места по поречието на река Осъм, техните уникални песни, танци, носии, обичаи и др. „Фолклорното богатство на българския народ е необятно и неизчерпаемо, дълбоко самобитно и разнообразно по форма и идейност. Наша неотменна задача е да го опазваме и развиваме за следващите поколения", смятат организаторите. Идеята за фестивала възниква през 2008 год. по повод проекта „Реката, която ни свързва".

Първият събор предизвика голям интерес от страна на неселението от поречието на Осъм. В събора през 2009 год. участие са взели самодейни състави и индивидуални изпълнители от четири общини по поречието на река Осъм - с. Дълбок дол, Община Троян, селата Александрово, Дренов, Дойренци, Лешница и Умаревци от Община Ловеч, село Градище, Община Левски и фолклорна група от Никопол. Участвали са повече от 150 самодейци и над 100 души гости.