Факултетът по фармация в МУ-Плевен отваря врати за учебната 2015-2016 г
Факултетът по фармация в МУ-Плевен отваря врати за учебната 2015-2016 г / archive.dariknews

Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов представи на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен идейния проект за изграждане на нова сграда, в която да се разположи четвъртият в страната факултет по фармация, който ще бъде открит към висшето училище.

Проф. Томов обясни, че новият факултет по фармация няма да обучава само кадри за аптечната мрежа. Той поясни, че в процеса на производството и реализацията на дадено лекарство има много процеси и звена, които остават скрити за широката публика. В тази връзка вече са проведени разговори с фармацефтични заводи, с които ще бъдат сключени договори за провеждане на част от практическото обучение в тях. По този начин новият факултет по фармация ще може да произвежда и магистър-фармацефти, необходими за фармацефтичната промишленост. Проф. Григор Горчев - почетен ректор на Медицинския университет обясни, че факултетът ще работи в тясна връзка с нуждите на бизнеса като го захранва с научни работници.

В новия факултет в МУ-Плевен ще има 6 катедри като за четири от тях ще се ползват преподаватели от университета. В останалите две катедри ще се изучават напълно нови дисциплини, които са необходими за обучението на магистър-фармацефти. В тях ще работят преподаватели-специалисти в областта на фармакологията.

До седмица идейният проект ще бъде внесен за акредитация, след което ще бъде открита процедура за фирма - изпълнител на строителните дейности.

Факултетът по фармация в МУПлевен отваря врати за учебната 20152016 г
netinfo

Триетажната сграда на новия учебен корпус ще е с обща разгърната площ 3500 кв м. В нея ще има две амфитеатрални зали за по близо 110 души и конферентна зала.
За построяването на новата сграда и нейното оборудване ще са необходими около 4,5 млн лева като миналата седмица правителството одобри държавна субсидия в размер на 3,8 милиона лева.

Новата сграда ще бъде построена на терен, собственост на университета, който е в района на Ректората.
Предвижда се факултетът по фармация към плевенския Медицински университет да отвори врати за учебната 2015 - 2016 година. По предварителни изчисления в него ще се обучават по около 50 студенти годишно.

В пресконференцията участваха арх. Димитър Георгиев, финансистът Ибрахим Потурлиев и помощник ректорът на МУ-Плевен Олег Караджов.