Две бебета в критично състояние са изпратени от София за лечение в Плевен.

Специализирана линейка с екип от новата плевенска клиника за майчино и детско здраве ”Мама и Аз” е пътувала до столицата, за да поеме децата в животозастрашаващо състояние, съобщиха от МБАЛ ”Сърце и Мозък”, към която беше разкрито наскоро новото лечебно звено.

Две деца получиха шанс за пълноценен живот след животоспасяващи операции

Малките пациенти - момченце и момиченце на двумесечна възраст, първоначално са били настанени в неонатологичното отделение на държавната специализирана детска болница ”Проф. д-р Иван Митев" в София.

Поради невъзможност да им бъдат предоставени необходимите интензивно наблюдение и грижи и с аргумента, че пациентите са надскочили възрастта за неонатология, от болницата се обръщат за съдействие към колегите си в Плевен.

Спешно децата са транспортирани и настанени в интензивното детско отделение на клиниката ”Мама и Аз”, където грижите за тях поема ръководителят на педиатрията д-р Велимир Симов и екипът му.

Децата са били с увреждане на мозъчна функция поради намален приток на кислород, както и в състояние, при което хранопроводът не се свързва със стомаха.

Д-р Симов отбеляза, че случаят с децата от болницата в София не е първият за педиатрите от ”Мама и Аз”. Само преди дни екипът в Плевен е съдействал и на колегите си от Майчин дом, в клиниката предстои да бъдат транспортирани и малки пациенти от Националната кардиологична болница в столицата.
Малин Решовски, БТА