Духовият оркестър на Плевен с нови попълнения от новата година
Духовият оркестър на Плевен с нови попълнения от новата година / dariknews.archive

Щатът на Общинския духов оркестър в Плевен ще бъде увеличен с нови две бройки, считано от 1 януари 2017 година. Решението е на Общинския съвет и бе прието на последното за тази година заседание.

Съветниците гласуваха решението по предложение, внесено до местната управа от Пламен Марков - диригент и художествен ръководител на оркестъра от 2008 година насам. В своето предложение и в изказването си на самото заседание на местния парламент Пламен Марков посочи мотивите за искането си към състава да бъдат назначени още двама музиканти.

„Към момента в оркестъра има само едни тромпетист, а екзистенц-минимума за изпълнението на всяко едно музикално изпълнение от национален и световен репертоар, посветен на духовите оркестри, е от 4 тромпета. За да може в бъдеще да се обогати репертоара ни, и да не се налага да се търсят временни попълнения за Общинския духов оркестър, е необходимо към него да бъдат назначени още 2 артист-оркестранти със специалност тромпет", посочи Марков. При обсъждане на предложението в залата се чуха предложения за увеличение на щата на оркестъра и с 4 бройки, но в крайна сметка съветниците се обединиха около мнението, че ще гласуват поисканите от диригента на оркестъра 2 нови щата за тромпетисти.

Бюджетът на Общинския духов оркестър в Плевен за настоящата година е в размер на 240 516 лв., при численост на персонала 23 щатни бройки. Приетото увеличение на щата с нови 2 музиканти е свързано с увеличение на ФРЗ с 14 250 лв. и осигуровки за сметка на работодателя от 4 000 лв., или общо 18 250 лв., се посочва в решението на Общинския съвет.

Решението съставът на Общинския духов оркестър в Плевен да бъде увеличен с нови двама тромпетисти бе прието с гласовете на 29 от съветниците, 6 гласуваха против, 1 въздържал се.