До края на лятото ще са готови стъпалата към крепостта Сторгозия
До края на лятото ще са готови стъпалата към крепостта Сторгозия / archive.dariknews

В края на лятото, плевенчани и гости на парк "Кайлъка" ще могат да посещават крепостта "Сторгозия" по новоизградените стълби, които ще водят до входа на крепостта. Началото им е на метри от бариерата на входа на парка - непосредствено до лятната градина на ресторант „Двете сърнета".

До края на лятото ще са готови стъпалата към крепостта "Сторгозия"
netinfo

Общата дължина на стълбището, което ще води до входа на крепостта „Сторгозия" е около 100 метра, а броят на стъпалата е 89.
Фирмата, извършваща строителните работи трябва да предаде обекта в края на септември.

До края на лятото ще са готови стъпалата към крепостта "Сторгозия"
netinfo

В дейностите, включени в проекта, освен изграждането на железен парапет и ел. осветление към стълбището е включена и пещеходна пътека, която ще свързва тротоара от страната на езерото с подножието на стълбите, където пък ще има специални големи декоративни саксии с цветя.

Към стълбите, водещи към входа на крепостта „Сторгозия" ще се подхожда от двете страни на прилежащия тротоар чрез две малки срещуположни стълбища.

До края на лятото ще са готови стъпалата към крепостта "Сторгозия"
netinfo

Работата по изпълнение на тази част от туристическия европроект на Община Плевен е започната в началото на лятото тази година. В него са включени още Реновиране на Панорама "Плевенска епопея 1877" в парк "Скобелев" и "Ремонт и реставрация на исторически мост и Паметник на победата" край село Ясен.

Изграждането на стъплата до входа на крепостта се извършва по частта от проекта: "Благоустрояване на околното пространство на късноантична крепост "Сторгозия" в местността "Кайлъка".