/ iStock/Getty Images
"До края на годината ще бъдат изградени всички точки с безплатен Wi-Fi в община Троян", съобщи кметът Донка Михайлова, предава БТА. Вече работят на 13 места в общината, предстои да бъдат пуснати и в Националното изложение в Орешак, Многопрофилната болница и другаде в централна градска част.

В Троян Донка Михайлова печели трети мандат с 54,55 процента

Безплатен интернет вече има на централния площад в града, на детски площадки в кварталите, автогарата, пред входа на Троянския манастир, в Природонаучния музей в село Черни Осъм, в Шошковата къща, на стадиона "Чавдар" и други.

"Точките, които община Троян е определила, са на места, на които потокът от хора е най-голям и се очаква най-голямо потребление на услугата", посочи Михайлова. Тя припомни, че Троян бе сред първите общини, получили ваучер за осъществяване на проект на Европейската комисия за безплатен интернет достъп на обществени места - WiFi4EU.

Община Троян насочи проекта WiFi4EU по-скоро за местните общности. За младите хора, които се събират в парковете и централните части на населените места и чийто живот вече неизменно тече и в онлайн пространството.

"Към тези хора, които по всяко време ползват интернет за електронни услуги или посещение на информационни канали. Разбира се, гостите на Троян също ще се ползват от услугата и тя ще помага да споделят своите емоции и преживявания от Троян в социалните мрежи", каза кметът.

Тридневен фестивал „Изкуството превзема града” започва в Троян

Безплатен безжичен интернет има в зоната на площадите при кметствата на седем троянски села - Борима, Врабево, Дебнево, Дълбок дол, Калейца, Старо село и Шипково.

Към края на 18-те месеца от проекта следва да има изградена мрежа и гарантиран интернет достъп, при който поне 50 потребители на едно място едновременно да ползват услугата, без да се влоши качеството й.
БТА