love4
love4 / dariknews.bg
Демонстрация на рисуване върху вода чрез техниката ебру ще има в Старата градска баня „Дели Хамам” в Ловеч от 14 до 16 юли, съобщават от пресцентъра на общината. Необичайният способ ще бъде представен от столичанката Антоанета Бебенова, която е интериорен дизайнер и се занимава с приложно изкуство.
 
Ебру, или на японски „Суминагаши”, е техника за рисуване върху водна повърхност и прехвърляне на изображението на хартия, плат или друга основа. Тази техника е популярна от векове в Източна и Централна Азия, а също в ислямския свят. В действителност ебру е трудно изкуство, което изисква голямо търпение и усет, макар по дефиниция и наглед да изглежда просто и лесно. При него не може да се предположи точно каква шарка ще се получи и рисунъкът е неповторим. Невъзможно е едно и също ебру да бъде направено два пъти.
 
В миналото ебру е намирало място в много ограничени сфери. Отначало тази техника се е използвала за рисуване само върху хартия. Била прилагана предимно за декориране на листовете, които са служели за официална кореспонденция, за украса на страници и корици от Корана или поетични стихосбирки. Понякога се получавали много интересни и красиви мотиви, използвани и като картини. Впоследствие като повърхности за отпечатване започнали да се използват платове, предимно коприна, и глина.
 
Днес има доста по-широка употреба. Използва се за украса на стените в домовете, на бюра, понякога даже и по възглавници и завивки на легла. Украса, направена с техниката ебру, може да се види и върху керамични и порцеланови съдове, върху уникални поздравителни картички. Напоследък художниците в християнските страни прилагат това изкуство и за боядисване на великденски яйца.