rjazan
rjazan / obshtina lovech
В дните от 15 до 19 август делегация от Ловеч ще участва в Първия международен форум на древните градове в Рязан, Русия, съобщават от пресцентъра на общината. Делегацията до побратимения град ще бъде водена от зам.-кмета Венцислав Христов. В състава й са още директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) Капка Кузманова и представители на Центъра за подкрепа за личностно развитие - Общински детски комплекс (ЦПЛР-ОДК).
Капка Кузманова ще представи мобилната изложба „Мелта-Ловечъ-Ловеч“. Това са 28 цветни книжни постера, които разказват историята на Ловеч от древността до Освобождението от османско иго през 1877 г. В рамките на историческия панел на форума ще бъдат представени и два филма на РИМ - документалният „Ловешката крепост разказва“ и документално-анимационният „Ловеч в Руско-турските войни през 19-и век“, изработен по повод 140 години от Освобождението на Ловеч от османско иго.
Танцьорите от Младежки  танцов състав „Ловеч“ при ЦПЛР-ОДК ще участват в празничните концерти, като ще представят фолклорни танци от различните етнографски  области на България.
Целта на форума в Рязан е запазване и развитие на културата, историята и традициите на древните градове и тяхното популяризиране. Насърчава се развитието на междурегионалното и международното партньорство по отношение подобрение на градската среда в историческите градове, развитието на културата и туризма, популяризиране на историческото и културното наследство. Осъществява се обмяна на опит и добри практики между участниците относно опазването и развитието на историческите градове.
В бизнес програмата се предвиждат конференции, кръгли маси, панелни дискусии.
В рамките на културната програма ще има изложби, концерт на творчески групи, театрални продукции, презентации на храни, исторически репродукции и др.