Дарик отново организира търг в подкрепа на недоносените деца и децата аутисти
Дарик отново организира търг в подкрепа на недоносените деца и децата аутисти / dariknews.archive

На 11 декември 2014 г. за пета поредна година в ефира на Дарик радио ще се проведе Коледен благотворителен търг с разпродажба на редица спортни артикули, модни и арт аксесоари, ваучери за почивка и др.

Инициативата е на предаванията „Ники Кънчев шоу", „Дарик кафе", спортно шоу „Гонг" и сайта Gong.bg, а по традиция събраните средства ще бъдат дарени в полза на Фонда за терапии на деца аутисти и на Фондация „Нашите недоносени деца".

И тази година десетки популярни личности, компании и слушатели на Дарик дариха безвъзмездно свои атрактивни вещи, за които ще се наддава в ефира на радиото, в сайта Gong.bg и във Фейсбук страницата на търга - Дарик Благотворителен търг.

„През цялата година популяризираме нашата инициатива, срещаме се с известни личности и компании, събираме артикули, за да може да съберем повече атрактивни вещи. Благодарни сме на всички, които през годините се включиха и продължават да ни помагат, защото каузите си заслужават", сподели Ники Кънчев.

Вече пет години Дарик радио в лицето на предаванията „Ники Кънчев шоу", „Дарик кафе", спортно шоу „Гонг" и сайта Gong.bg организират Коледен благотворителен търг, средствата от който Дарик дарява в полза на Фонда за терапии на деца аутисти и на Фондация „Нашите недоносени деца". През 2012 г. слушателите на Дарик дариха над 40 000 лв, а последното издание на търга събра 35 500 лв., които бяха разпределени по равно за двете каузи.

С тези средства през последните няколко години са обучени над 500 специалисти за работа с деца аутисти, бе купена и важна апаратура за неонатологични отделения в цялата страна - слухов апарат за „Токуда", дифузори за „Майчин дом", както и 12 неонатални монитори за следене на виталните параметри на новородени недоносени деца за отделения в София, Русе, Хасково, Благоевград, Плевен и Велико Търново.

Сред големите дарители през годините са еврокомисар Кристалина Георгиева, легендарният ексмузикант от „Юрая хийп" Джон Лаутън, Кирил Домусчиев и отбора на „Лудогорец", капитанът на националния отбор по футбол Ивелин Попов и още много други.

Ето и някои от атрактивните вещи тази година, сред които са:

плакет на Мария Гроздева, поднесен й от Иван Славков и БОК по повод спечелването на златния медал на Олимпийските игри в Сидни; фланелка на английския национален отбор на легендарния Глен Ходъл от мача Англия - България на „Уембли" през1979 г.; шапка Ferrari с личен автограф на Паоло Мартинели, дарена от пиара Максим Бехар; фланелка на Уесли Снайдер, осигурена от бившия играч на „Левски" Николай Димитров - Хичо; рамкирана снимка на Стив Макманаман с личен автограф, дарена от футболния отбор по футзал „Лозенец Юнайтед"; фланелка на „Челси" на английската легенда Джо Коул, с която е играл в Шампионската лига, която ни донесоха Александър Пашалийски и Шеймъс Оверенд; фланелки на Христо Янев и Дарко Тасевски. Футболистите на „Славия" Чавдар Янков, Мишел Платини и Георги Петков дават фланелки на отбора с лични автографи. И още спортни артикули: Цветан Димитров от „Адидас" дари екип с автографи на най-добрия национален ръгби отбор в света - Нова Зеландия; волейболистката Радостина Тенева ни дава фланелки с подписите на баскетболния отбор „Армани" Милано и гръцкия „Олимпиакос", както и фланелка на футболния отбор на „Олимпиакос" с подписите на гръцкия национал Костас Митроглу и аржентинската легенда Хавиер Савиола.

Сред другите артикули, които ще събират средства за недоносените деца и децата аутисти, са часовник и вина от Георги Радулов и Пламен Митев от „Агенция Митев-Радулов"; ваучери за почивка от „Кемпински Хотел Гранд Арена" Банско и Гранд хотел Поморие; комплект смесители за баня от колекцията Victoria на Roca, дарени от Серхио Кастро, Веселин Симов и Мария Ивчева от „Рока България"; картина на художничката Петя Георгиева; чисто нова плоча от албума The Division Bell на Пинк Флойд от Георги Рандев; книгата „Ето я нощта" на поета Калин Донков с личен автограф; графика на Христо Панев; автобиографичната книга за легендата на ЦСКА Стоян Орманджиев „И в Интер му сваляха шапка" с автор Румен Пайташев.