/ Николай Колев
„Читалище „Съгласие-1869“ не е факт, който има просто музейна стойност, точно обратното - убедено твърдим, че успяваме в днешното трудно време, което не е тайна за никого, да отстояваме същността на думата „читалище“. Факт е, че за последните много трудни 30 години да запазим старопечатната литература и онова, което се случва в библиотеката. Не го казвам, за да се правим на герои, защото това не е така, но въпросът е, че това е начин на мислене и на философия“.

С тези думи започна срещата си с представителите на медиите в пресклуба на БТА в Плевен, председателят на настоятелството в Народно читалище „Съгласие-1869“, което отбелязва 150 години от създаването си.

Във връзка със сборника, който е издаден по повод 150-та годишнина от създаването на читалището, Ивайло Атанасов каза, че в деня на представянето му - 30 септември се очаква за събитието в Плевен да пристигнат много гости, сред които авторите на сборника „150 години читалище „Съгласие“ и рецензенти. Той подчерта, че целта на екипа, създал сборника е да се покаже историческата стойност на читалището, както и това, което е то в днешни дни.

По повод официалното представяне на компакт диска на Вокална група „Арлекино“, която вече 5 години е част от успешните екипи, работещи в читалище „Съгласие“, Ивайло Атанасов каза, че събитието ще се състои на 1 октомври с участието на Хайгашод Агасян.

Николай Колев

Виолета Боянова, която е ръководител на „Арлекино”, покани всички плевенчани на концерта на групата с Хайгашод, който ще се състои в зала „Емил Димитров” при читалище „Съгласие“. В него децата от вокалната група ще представят песните от най-новия си албум „Планета на мечтите ”, сред които е и написаната специално за тях „На Плевен с любов”. Групата тази година става на 5 години, но вече има солиден репертоар, престижни участия в различни културни проекти и два записани диска, а децата печелят множество награди от конкурси в цялата страна.

65 години ще отбележи и най-старата балетна школа в страната, създадена само 5 години след Държавното хореографско училище,сподели художественият й ръководител Маня Николова. Годишнината ще бъде отбелязана с голям балетен спектакъл на 4 декември.

Ръководителят на фолклорен ансамбъл „Мизия” Михаил Денев отбеляза, че 51 години от професионалния му път са свързани с читалище „Съгласие 1869”, където е започнал като танцьор в Северняшкия ансамбъл. По-късно – през 1979 г., когато ансамбълът се отделя като самостоятелен професионален културен институт, той създава в читалището „Мизия”.

Ансамбълът и до днес печели любовта на публиката и най-високата оценка на журито в многобройните конкурси тук и зад граница. Тази пролет с голям концерт беше отбелязан 40-годишният му юбилей.