Обявени са мерки за контрол на огнищата, като са определени предпазна и наблюдавана зона около Славяново
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди четири огнища на Инфлуенца А (грип) по птиците в град Славяново, област Плевен, съобщиха от агенцията.

Засегнати са два животновъдни обекта за отглеждане на патици-мюлари, един за отглеждане на кокошки-родители за бройлери и друг за отглеждане на бройлери.    
 
Издадена е заповед за обявяване и мерки за контрол на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта.

БАБХ потвърди огнище на птичи грип в Пловдивско

В момента на установяване на огнището, в четирите стопанства се отглеждат над 160 хиляди птици, като съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност.
 
Около стопанствата са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места от община Плевен – град Славяново и село Мечка, и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат населените места: община Плевен - с. Коиловци; община Никопол - с. Асеново, с. Дебово, с. Новачене, с. Бацова махала; община Левски - с. Трънчовица; община Пордим - с. Тотлебен.
 
Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.
 
БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.