/ iStock/Getty Images
Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ потвърди огнище на Инфлуенца по птиците /грип/ в област Хасково. Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в землището на село Брод, община Димитровград, съобщиха от Агенцията.

Издадена е била заповед за обявяване и мерки за контрол на огнището на заразата. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта. В обекта се отглеждат около 4 хиляди кокошки.

Около засегнатия животновъден обект са били определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат 2 села от община Димитровград и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат Димитровград, 9 села от община Димитровград и 3 от община Хасково. Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите, допълват от БАБХ.

От там напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Много висока смъртност е била установена в огнището на птичи грип. От 4000 кокошки - носачки от вируса са умрели 3982 птици, съобщиха от областната администрация в Хасково след заседание на Областната епизоотична комисия.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Стойчо Курдов е припомнил, че това е трето поред, регистрирано в областта, огнище на инфлуенца от края на 2021 година досега.

Той е информирал още, че е взето решение от ОДБХ - Хасково кокошките носачки да бъдат загробени. Курдов е обяснил, че живите кокошки ще бъдат евтанизирани по хуманен начин със сух лед. Ще стартира проследяване на яйцата в търговската мрежа, като партидите, които са от обекта в село Брод, ще бъдат изтеглени и унищожени.

Д-р Курдов припомни, че болестта не застрашава хората при консумацията на месо и яйца, допълниха от държавната управа.
БТА