Булгаргаз да представя цените на синьото гориво всяка седмица, предлага министър Трайков
Булгаргаз да представя цените на синьото гориво всяка седмица, предлага министър Трайков / Дарик Плевен
Булгаргаз да представя цените на синьото гориво всяка седмица, предлага министър Трайков
30786
Булгаргаз да представя цените на синьото гориво всяка седмица, предлага министър Трайков
  • Булгаргаз да представя цените на синьото гориво всяка седмица, предлага министър Трайков

Предложение до «Булгаргаз» да представя по-често цените на природния газ на предприятията, а не веднъж на три месеца, ще внесе министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Това обяви днес самият той по време на посещението си в плевенския завод за стъкло «Рубин».

Според министър Трайков подобно действие ще улесни работата на фирмите, където цената на природния газ е компонентообразуваща. Така ще има предвидимост, уточни министърът и обясни, че подаването на информация за цената на газта - например всяка седмица, а не само когато ДКЕВР взема решение, ще е от полза за предприятията.

"Ако можеш да виждаш всяка седмица към днешна дата какава би била цената след три месеца, би било по-добре, отколкото да я разбираш веднъж на три месеца. Става дума за такива компании като "Рубин",  където цената на прородния газ е важна ценообразуваща компонента"

Относно обвиненията на БСП, че страната ни трябва да плаща неустойки заради проекта АЕЦ Белене, министър Трайков заяви, че за това кой, кога и на кого ще плаща може да се говори само, ако проектът бъде спрян. По думите му, за сега всичко, което се случва с проекта в Белене, е в правилния ред и това е благодарение на систематичните стъпки на новото правителство. Енергийният министър подчерта, че всички действия на правителството са изцяло в синхрон с руските ни партньори.