Близо 100 желаещи преглед за глаукома и катаракта дойдоха за откриването на кампанията
Близо 100 желаещи преглед за глаукома и катаракта дойдоха за откриването на кампанията / dariknews.archive

Като част от националната инициатива „Право на зрение", която се провежда в страната с подкрепата на пациентската организация „Глаукома", на 6 юли 2015 г. в Плевен стартира национална кампания за безплатни прегледи за катаракта и глаукома.

Кампанията е насочена към хората около и над 50-годишна възраст, тъй като те попадат в рискова група. Целта е те да научат повече за двете заболявания, тъй като те са причина номер едно за слепота сред възрастното население, обявиха организаторите на кампанията. По време на срещата бяха разяснени причините за заболяванията, симптомите и начините за лечение. Всеки посетител получи и талон за безплатен преглед, от който ще може да се възползва след предварително записване през следващите дни.

Прегледите в Плевен ще се извършват от 6 водещи офталмохирурзи, които бяха представени пред присъстващите близо 100 желаещи преглед граждани.
Това са доц. д-р Десислава Статева (УМБАЛ - Плевен), д-р Велизар Тодоров и д-р Румен Минков (МЦ „Окулус"), д-р Цветан Каменов, д-р Лина Ралчева и д-р Мартин Мартинов (ВМА - Плевен).

Близо 100 желаещи преглед за глаукома и катаракта дойдоха за откриването на кампанията
netinfo

По данни на Световната здравна организация 285 млн.души в света живеят в слепота, а над 7 млн.души ослепяват годишно. У нас между 70 000 - 80 000 са страдащите от глаукома, а 60 на сто от населението е с катаракта. При повече познание за тези две заболявания, всеки един човек има шанс на зрение, категорични са медиците.
От пациентската организация „Глаукома" обявиха, че поади големия пациентски интерес, в Плевен ще бъде организирана и втора подобна среща в рамките на кампанията.