/ obladmin lovech
Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян финализира проект за енергийна ефективност, съобщават от пресцентъра на областната администрация в Ловеч. Финансирането – 83 хил. лв., бе от Министерство на здравеопазването.

Троян разширява безплатния интернет на обществени места

Проектът включва поставяне на три целогодишни слънчеви системи за топла вода, реконструкция на осем болнични стаи с обособяване на самостоятелни санитарни възли. Двете части на проекта са взаимно свързани и водят до постигането на две глобални, както за лечебното заведение, така и за здравеопазването ни цели - подобряване качеството на лечебно-диагностичната дейност и грижите за болните чрез осигуряване на адекватна и модерна болнична среда и ефективно и ефикасно разходване на финансовите ресурси, подчерта директорът на белодробната болница в Троян д-р Цветомила Дудевска.

Тя поясни, че две от болничните стаи са разположени във Фтизиатричното отделение и ще бъдат стаи-изолатори за пациенти с туберкулоза, а останалите шест болнични стаи, в които са обособени санитарни възли, са разположени в двете сгради на Пневмологично отделение.

Другата глобална цел на проекта е енергийна ефективност чрез средногодишно спестяване на 50% от необходимата енергия за подгряване на битова вода за нуждите на пациентите и персонала на лечебното заведение. Ще се използва възобновяем източник на енергия - слънчева енергия, което е в унисон с европейската политика за промяна на климата, при която се стимулира използването на възобновяеми източници на енергия с поставените три целогодишни слънчеви системи - по една на всяка от сградите на стационарния блок.

Слънчевите системи за топла вода и реконструираните болнични стаи в болницата ще се ползват от пациентите, които годишно са около 2800 (в т.ч. болни с туберкулоза във Фтизиатрично отделение и болни с неспецифични белодробни заболявания в двете сгради на Пневмологично отделение). Персоналът на лечебното заведение е 60 души.