/ Радка Минчева
Осем талантливи ученици от Националното училище по изкуствата /НУИ/ "Панайот Пипков" в Плевен започват майсторски клас при проф. Борислава Танева - изтъкнат преподавател и инструменталист, заместник-ректор на Националната музикална академия /НМА/ "Панчо Владигеров" - София. Това съобщиха за БТА от плевенското училище.

Младите пианисти са избрани от класовете на известните преподаватели в Плевен Антоанета Воденичарова и Олга Иванова.

Сътрудничеството на НМА "Панчо Владигеров" с НУИ "Панайот Пипков" продължава 60 години - от създаването на плевенското училище, отбеляза Воденичарова, която е и инициатор за този проект.

Майсторският клас на проф. Борислава Танева обхваща деца от четвърти до 11 клас, които се подготвят за участия в отговорни конкурси, както и за проявите, посветени на 60-годишнината на плевенското училище по изкуствата, която ще бъде отбелязана през следващия месец. Заниманията започват днес и ще продължат в съботния ден в училищната концертна зала "Божко Шойков".

Проф. Борислава Танева е носител на престижни награди. Освен преподавател, тя е известен камерен музикант, композитор, организатор на музикални събития. Лауреат е на конкурси по пиано, за камерна музика и композиция в България, Италия, Япония, Гърция, Люксембург. Сътрудничи с консерватории в Атина, Женева, Солун, Мадрид, Люксембург, Сингапур, Париж и други, където води майсторски класове и семинари. Участва в жури на конкурси в Париж, Виена, Люксембург, Ниш и други. Нейни ученици са отличавани на международни и национални форуми.