27 шахматисти участваха в турнир за Купа Евроинс 2012
27 шахматисти участваха в турнир за Купа Евроинс 2012 / archiv.DarikNews

Анатоли Атанасов и Захари Иванов оглавиха класирането в група А и група Б на провелия се на 6-ти и 7-ми октомври втори турнир Евроинс 2012. Традиционната за града ни надпревара събра в клуба на бул. Скобелев двадесет и седем шахматисти на възраст от 6 до 70 години, сред които и гости от Варна.

От 2009 година, ЗД "Евроинс" АД оказва финансова подкрепа за реализиране на тази единствена по рода си верига за любителите на древната игра в града, като това бе тринадесетият по ред турнир.

В група А, след изиграването на седемте кръга по Швейцарска система, с контрола 60 минути на състезател се стигна до поделяне на първото място. С по 5,5 точки финишираха Анатоли Атанасов и Михаил Гигов, като допълнителният показател беше в полза на 17 годишния Анатоли. Талантливият юноша на СКШ"Плевен 21" е носител на Купа Евроинс през 2010 и 2011 година, и с тази си победа отново повежда в генералното класиране за приза, преди последния турнир през декември.

Третата награда спечели Дарио Дерешки с актив от 5 точки. Специалната женска награда получи Александра Иванова, натрупвайки 4,5 точки. Най-добро представяне от 12 годишните деца направи Държавният шампион за тази възрастова група, Давид Цветанов с 3,5 точки. Най-малките участници в група А, осемгодишните Валентин Митев и Кристиян Григоров се срещнаха в последния кръг. Партията спечели Валентин, за което получи грамота.

В група Б, най-малките шахматисти играха по кръгова система - всеки срещу всеки. И тук се получи равенство на върха. Захари Иванов и Михаил Кирков натрупаха по 6,5 точки, с реми помежду си. Черният цвят даде предимство на Захари, който спечели купа с формата на шахматната фигура кон, грамота, предметна награда и правото през месец декември да се състезава в група А.

Третото място извоюва Мартин Габърски с 4 точки, а грамотата за най-малък участник получи 6 годишният Пламен Василев.
Третото издание на веригата ще се проведе в края на декември.