/ dariknews.archive
22 случая на вирусен хепатит тип А са регистрирани през последните две седмици на 2018 г. в Ловешка област, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Ловеч.

По пет са случаите в Угърчин и селата Орешене и Петревене. От тях 13 са деца и ученици, повечето поредни случаи в семействата или учебните заведения.

Очакваме пик на грипа в средата на януари, предупреждава д-р Ангел Кунчев

Разболели са се още 20-годишен работещ мъж и 25-годишна безработна жена. Четири са случаите в с. Брестница, всички те са в едно семейство. Двама са болните от Тетевен, един – от с. Добревци.

За предприемане на хигиенни и противоепидемични мерки здравните власти са издали предписания до директорите на училищата и детските градини, в които има регистрирани случаи на хепатит А.

В сезона на гриповете и настинките - най-добрите имуностимулатори и как да се пазим

Предстои извършване на контролни проверки по изпълнение на противоепидемичните мерки в населените места с регистрирани заболявания. От групата на чревните инфекции са регистрирани още случаи на ротавирусен гастроентерит (бебе на 2 месеца от с. Брестница), гастроентероколит (дете на 2 години от Тетевен) и хепатит С (30-годишен от с. Гложене).

От РЗИ – Ловеч, съобщават и за три случая на туберкулоза (хора от селата Славяни, Дебнево и Бежаново). Контактните в семействата и по месторабота на болните са обхванати с профилактични изследвания и химиопрофилактика.