От догодина държавата отпуска 1.5 млн. лв. за ваксини за възрастни хора. В момента хората търсят ваксини, а няма, затова най-доброто средство е да вземат хигиенни мерки и такива за укрепване на организма, обясни проф. Тодор Кантарджиев по БНТ.
Как да спрем вирусите? (ВИДЕО)
Той категорично отрече схващането, че когато има топли дни през зимата, плъзват грипове и настинки.
„Не е вярно, че грипът атакува в топло време през зимата. Грипът идва по две причини - че студът събира много хора в отоплени помещения и така се разменят микроби, и второ - студът свива кръвоносните съдове на носа и белите кръвни телца са по-малко, така защитата се понижава и се разболяваме“, обясни професорът.
Топ 6 храни за есента, за да не се разболявате
Той подчерта, че най-добрите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и уникалните български колбаси като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми.
Проф. Кантарджиев обясни още, че започва световната седмица на антибиотиците и тяхната правилна употреба.
„Слава Богу, все по-малко хора се самолекуват с антибиотици, защото преди 20-30 години това беше масова практика, всеки отиваше и си вземаше антибиотик от аптеката, резистентността беше изключително висока. Сега вече има по-строг контрол и това се прави все по-рядко“, каза още специалистът.
Яжте „царя на зеленчуците“, за да не виждате лекар
Как да спрем вирусите? (ВИДЕО)
Той категорично отрече схващането, че когато има топли дни през зимата, плъзват грипове и настинки.
„Не е вярно, че грипът атакува в топло време през зимата. Грипът идва по две причини - че студът събира много хора в отоплени помещения и така се разменят микроби, и второ - студът свива кръвоносните съдове на носа и белите кръвни телца са по-малко, така защитата се понижава и се разболяваме“, обясни професорът.
Топ 6 храни за есента, за да не се разболявате
Той подчерта, че най-добрите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и уникалните български колбаси като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми.
Проф. Кантарджиев обясни още, че започва световната седмица на антибиотиците и тяхната правилна употреба.
„Слава Богу, все по-малко хора се самолекуват с антибиотици, защото преди 20-30 години това беше масова практика, всеки отиваше и си вземаше антибиотик от аптеката, резистентността беше изключително висока. Сега вече има по-строг контрол и това се прави все по-рядко“, каза още специалистът.
Яжте „царя на зеленчуците“, за да не виждате лекар