Как да се предпазим от настинка и грип?
Как да се предпазим от настинка и грип? / Дарик Нюз - архив

В сезона на настинките и вирусите всеки би желал да намери подходящ начин да се предпази. Повишавайки естествените сили на организма, ние бихме могли да се подготвим за евентуална борба с вирусите и бактериите.

Всички сме чували, че пилешката супа помага, когато си болен. Виждали сме го и в много филми.

Истина е. Пилешката супа има противовъзпалителни свойства. Влияе на неутрофилния гранулоцит, вид левкоцити, и помага ако имате кашлица.

Защо е толкова лековит мурсалският чай?

Всички сме чували и "По ябълка на ден, държи доктора далеч от мен". Това се оказва горе-долу истина. В 100 грама ябълка има едва 1 грам витамин C, който се свързва с намаляването на риска от рак. И моля ви, не белете ябълките. Пигментът, който оцветява самата ципа, намаля риска от сърдечни заболявания. Въпреки това - и по 10 ябълки на ден да изяждате - това няма да предотврати да се разболеете от настинка или грип.

Ако пък имате нужда да облекчите гадна кашлица, която ви дере гърлото - яжте мед. Той има противовъзпалителни свойства. Ако не обичате мед, може да изсмучете някой бонбон - захарта в бонбоните помага на мускулите да се отпуснат и съответно - гърлото няма да ви дразни толкова и няма да кашляте.

Най-полезните билки за зимата

А един от най-мощните бойци срещу грипа и настинката е чесънът. Не знам колко добре убива вампири, но направо смазва болестите. Веществата, които се съдържат в него хем облекчават боледуването, хем ви помагат по-бързо да се излекувате. Ако не обичате чесън - възприемайте го като лекарство - много по-ефективно е от гадостите, които може да си купите от аптеката за 5-10 лева.

Ехинацеата също е трепач. Тя е една от най-популярните хранителни добавки и то съвсем заслужено. Ехинацеа може да приемате превантивно. Хората, които го правят, боледуват по-малко от настинка или грип. А ако вече сте се разболяли - приемането ѝ тогава пък намалява периода на боледуване с около ден, два.

Ехинацея - лековитата билка на индианците

И последно, но не и по важност - витамин C. Всички сме чували, че витамин C помага при настинка и грип, което е истина. Приемането на витамин C не може да предотврати разболяването, но пък значително намяла продължителността на вашето боледуване. А храните най-богати на витамин C са: червените чушки, портокалите, кивито, зелените чушки, грейпфрута и ягодите - само вкусотии, с които ви препоръчвам да прекалявате, ако настинете.

И един бонус. Чували ли сте някой познат да се пошегува: "Разболях се от нередовно пиене". Това всъщност не е просто шега. Приемането на умерени количества алкохол е доказано, че подобрява действието на имунната система. Но, разбира се, много трябва да внимавате, защото пък хората, които прекаляват с алкохола имат едни от най-слабите имунни системи.