Удължават ваканцията на учениците заради грипа в няколко области в страната
Удължават ваканцията на учениците заради грипа в няколко области в страната / БГНЕС, архив
д-р Снежана Иванова, главен епидемиолог на област Хасково
91941
д-р Снежана Иванова, главен епидемиолог на област Хасково
  • д-р Снежана Иванова, главен епидемиолог на област Хасково

Учениците в няколко области в страната ще почиват до 9 януари - понеделник, заради грипната епидемия.

Според заповед на Министерството на образованието и науката първият учебен ден след празниците трябва да е 5 януари, но заради високите нива на заболеваемост в някои райони в страната вече разписаха още няколко дни почивка на децата.

Грипна епидемия в четири общини

От днес грипна епидемия е обявена в област Стара Загора. През последните дни регистрираната заболяемост в региона се е покачила на 370 на 10 000 души. Заради големия брой болни от остри вирусни заболявания ученици със заповед на кмета на Община Рудозем Румен Пехливонов четвъртък и петък са обявени за неучебни дни и на територията на общината.

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) препоръчват ограничаване на социалните контакти до отшумяване на епидемията, преустановяват се свиждането в болниците, женските и детските консултации.

С още два дни се удължава ваканцията и на учениците в областите Пловдив, Габрово (с изключение на училищата от община Севлиево), Велико Търново, Добрич, Бургас, Варна, Хасково, Монтана, Перник. Перник бе първият град в страната с обявена грипна епидемия още около Коледните празници. Грипна епидемия е обявена и в Димитровград от сряда.

От 4 януари грипна епидемия се обявява и на територията на област Русе. Ваканцията на учениците се удължава до 6 януари включително, което на практика означава, че децата ще влязат в класните стаи в понеделник - 9 януари. Това реши на съвещание Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания.

От Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град посочват, че има рязко повишаване на пациентите с грип и остри респираторни заболявания за периода 25 декември - 1 януари. Най-много са заболелите от 0 до 4 години, следвани от възрастовата група от 5 до 29 години.

За последната седмица заболеваемостта и в област Монтана се е увеличила двойно, съобщи д-р Даниела Караджова - директор "Надзор на заразните болести" в Регионална здравна инспекция в града. Засегнати от грип и остри респираторни заболявания са 433 души на 10 000.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов вече е издал заповед за удължаване на ученическата ваканция, предвид очакваното влошаване на метеорологичните условия. Според прогнозата се очаква рязък спад в температурите, силен вятър и застудяване. По тази причина от общината допускат невъзможността отоплителните инсталации в училищата да постигнат необходимите температури за нормалното и безопасно пребиваване на учениците в тях.

Заради грипа в Хасково и региона ваканцията продължава

Четвъртък и петък да са неучебни за училищата във Велико Търново и общината заради очакваните ниски температури, разпореди кметът Даниел Панов."Нека децата да си останат вкъщи на топло през тези студени дни и заради настъпващия грип. Все още заболеваемостта при нас не е толкова висока, че да налага обявяване на епидемия, но нека предпазим от разболяване тези, които са здрави", аргументира решението си Панов.

До края на днешния ден се очаква официалната заповед да разпише и кметът на Бургас Димитър Николов.

"Още преди началото на ваканцията, имахме предепидемична обстановка. Съобщиха ни, че има и проблеми с Топлофикация в някои комплекси, а в края на седмицата се очакват много ниски температури", обясни началникът на Регионалния инспекторат по образованието Виолета Илиева и уточни, че детските градини няма да бъдат затворени.

В тези райони се въвеждат задължителните мерки при грипна епидемия. Прекратяват се детските и женски здравни консултации, профилактични прегледи, имунизации и планови операции. Спират се свижданията в болниците.