/ Thinkstock/Getty Images
Лукът е наричан от нашите баби и дядовци „цар на зеленчуците“ и неслучайно, защото ползите му са безкрайни.
 
Той е богат на витамин А, В и С и е мощен източник на фолиева киселина, калций, фосфор, магнезий, хром, желязо и фибри. Понижава лошия холестерол, високото кръвно налягане и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, както и от инсулт. Защитава срещу туморни образувания и широк спектър от ракови заболявания. Предотвратява стомашни язви, стимулира движението на червата и подобрява лошото храносмилане. Облекчава респираторни заболявания като кашлица, настинка, грип и бронхит.

лук
ThinkStock/Getty Images

5 храни, за които се е вярвало, че притежават магически сили (ВИДЕО)
 
Редовната употреба на този зеленчук подобрява имунитета и прави организма устойчив на инфекции. Действа като антибиотик и има антисептични свойства. Облекчава болки, възпаления и спазми. В по-ранни времена по време на епидемии от тиф и дори чума по няколко пъти на ден хората ядели пресен лук за профилактика и лечение.
 
В салати, яхния, различния ястия, той и до ден днешен е просто неизменна част. Вкусен и страшно полезен.

Как да се спасим от сълзите, докато режем лук? (ВИДЕО)
 
Но освен за хапване, той може да се използва по друг начин и да ни бъде природен лечител.
 
При настинка ако се потопи памук в сок от лук и се постави в ноздрите за няколко минути, се унищожават всички вируси и бактерии, това облекчава и хремата.

Световният рекорд за най-голям кромид лук принадлежи на британеца Тони Глоувър от 2014 г. - 8,48 кг
ThinkStock/Getty Images

Как да спрем вирусите? (ВИДЕО)
 
При кашлица може да смесите равни количества сок от лук и мед. Хапват се 3-4 супени лъжици от тази смес дневно. Тази смес помага за втечняване на слузта и предотвратяване на по-нататъшното формиране. Това е и една от най-добрите превантивни отвари срещу обикновена настинка.
 
При инфекции на пикочните пътища се сварява малко лук във вода, до половината от водата се изпарява, прецежда се лукът и се оставя да изстине и да се пие. Антибактериалните свойства на лука помагат за облекчаване на парене при уриниране.

лук
Thinkstock/Getty Images

Храните, които укрепват имунната система
 
Не забравяйте и, че лукът е мощен афродизиак и стои на второ място след чесъна.