15% от есенниците в Плевенско са ожънати, дъждовете ще влошат качеството на житото
15% от есенниците в Плевенско са ожънати, дъждовете ще влошат качеството на житото / Dariknews.bg
15% от есенниците в Плевенско са ожънати, дъждовете ще влошат качеството на житото
30871
15% от есенниците в Плевенско са ожънати, дъждовете ще влошат качеството на житото
  • 15% от есенниците в Плевенско са ожънати, дъждовете ще влошат качеството на житото

Едва 15% от площите с есенници в Плевенско са ожънати до момента, проливните дъждове от последните 20 дни пречат на зърнопроизводителите да приберат реколтата от полето. Това каза за Дарик Георги Милев, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите. На много места в региона има щети от дъждовете, налице са и първите признаци за загубване на качеството на пшеницата, допълни той. При ечемика загубите от реколтата са над 30%, при рапицата 20 - 30%, а за пшеницата тепърва ще се изчисляват, тъй като нейното прибиране е започнало само преди два дни, обобщи Георги Милев.

Според него сега житото е в абсолютна зрялост, но се очаква дъждовете да свалят качеството на зърното. Голямото количество дъжд отмива всичките му протеини и превръща хлебната пшеница във фуражна. По думите на зърнопроизводителя, при това задържане на висока влага е възможно семената да покълнат.

Георги Милев прогнозира, че тази година хлебната пшеница ще е в органичено количество и за нея трябва да има достойна цена, а не както сега 20 ст. за килограм. Според него минимумът трябва да е 25 ст. за килограм. Очакваните средни добиви от рапица в Плевенски регион са 230 - 260 кг/дка. Ечемикът също е с по-нисък от традиционния добив от по 400 кг/дка, сега той ще достигне най-много 300 кг. Над 70% от площите с есенни култури са застраховани, но те са за минимални суми и едва ли ще покрият загубите на производителите, коментира представителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Относно националните доплащания за зърнопроизводителите, Георги Милев уточни, че засега всичко им е платено и земеделците срещат разбиране от страна на правителството и в частност от Министерството на земеделието. Той обаче изрази недоволство от факта, че много от членовете на националната асоциация имат да получават средства от Разплащателната агенция за проектите си по мярка 121 на Програмата за развитие на селските райони. "По тази основна мярка за подпомагане на зърнопроизводителите за модерницзация на земеделските им стопанства има голямо забавяне на проектите», каза още Георги Милев. Той обясни, че земеделците са си изпълнили проектите, а в крайна сметка търпят загуби от лихвите, които плащат незаслужено.