15 дка общински земи дадоха за пчелини в Ловешко
15 дка общински земи дадоха за пчелини в Ловешко / archiv.DarikNews

15 дка земи от общинския поземлен фонд дадоха на двама регистрирани земеделски производители за устройване на пчелини. Решението взе общинският съвет в Ловеч. Земята се отпуска за десет години без търг или конкурс.

Съгласно Закона за пчеларството за устройване на постоянни пчелини с над 10 семейства общините могат да учредяват право на ползване върху земеделски земи при прилагане на разпоредбите на Закона за общинската собственост. С решение на ловешкия общински съвет от април 2010 г. е определена годишна наемна цена от 10 лв. на декар.

Надка Тотева получава пасище с площ от около 7 дка в местността Новоселското край Ловеч. Тя е регистриран земеделски производител и собственик на пчелин с 50 пчелни семейства, които сега гледа в землището на с. Горно Павликени.

Цанко Начев пък е поискал пасище в местността Горна ялие по кадастралната карта на с. Радювене. Неговата площ е почти 8,5 дка. Начев е собственик на пчелин от 20 семейства, устроен в селото. Кметският съвет на Радювене е дал становище исканият имот да бъде предоставен на земеделския производител.