14% безработица и висока инфлация ни очаква следващата пролет
14% безработица и висока инфлация ни очаква следващата пролет / netinfo

Следващата пролет ще е много тежка за страната ни и икономическият екип на “Единна народна партия” прогнозира безработицата да достигне 14 %, каза в Плевен Мария Капон, председател на ЕНП. По думите й се очаква много сериозна инфлация, особено при хранителните продукти, а покупателната способност на българина ще бъде намалена рязко.

Бюджет 2009 със сигурност не е антикризисен и в него са ощетени както общините, така и българските граждани, категорична е Капон. Според нея в този бюджет няма нова данъчна политика и рязко намаление на осигурителната тежест, което според ЕНП трябва да е с поне 9 пункта, за да може да се усети от работодателите и работниците. Това трябваше да е една от антикризисните мерки за борба срещу безработицата, подчерта Капон.

Тя критикува и Бюджет 2009 по отношение на липсата на мерки за предотвратяване на изкуствените и реалните фалити на фирми.

Нейното мнение е, че голяма част от олигархичните модели в страната са се подготвили, заради фирмената задлъжнялост, да направят изкуствени фалити, като съберат в определени фирми излишния персонал и дълговете, докато дълготрайните материални активи са в останалите им фирми.

Тези изкуствени фалити, заради липсата на реално разлащане по доставките, ще доведат до реални фалити на малките и средни предприятия, които няма да издържат на такива несъбрани вземания, категорична беше депутатката.

На срещата с журналисти Мария Капон коментира и трите кандидатури за председател на СДС с думите, че всички те са на достойни хора и пожела успех на всеки един, като изрази увереност, че ще работи и занапред с десните.

Тази вечер ЕНП учреди своя Общинска структура в Плевен, която беше оглавена от председателя на Регионалната колегия на Български лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Плевен е един от стълбовете на демокрацията и за нас беше много важно да създадем общинска организация тук, заяви Мария Капон.

В област Плевен местни структури са учредени в Долна Митрополия, Тръстеник, Червен бряг и Левски, предстои учредяване на организации в Гулянци и Белене.Клубовете по места на партията до момента са 123, а до края на седмицата ще бъдат учредени още 10, уточни тя.