100 godini Pantalej
100 godini Pantalej / obshtina guljanci
На 6-ти септември, най-възрастният жител на община Гулянци – Панталей Маринов отпразнува 100 годишен юбилей със своята съпруга, близки и съселяни на площада в родното си село Долни Вит. Честването беше организирано от кметството, като част от програмата за традиционния местен сбор. Специален поздрав на столетника поднесоха Лъчезар Яков – кмет на община Гулянци и Красимир Янчев – кмет на Долни Вит.

100 godini Pantalej
obshtina guljanci

За своята 100-годишнина, Панталей Маринов беше удостоен и с почетен плакет на Община Гулянци и юбилеен плакет от кметството. Подаръци, цветя и поздравления поднесоха и другите гости на тържеството. 

100 godini Pantalej
obshtina guljanci

Празникът продължи с наздравици и фойерверки, торта и много музика. Рожденикът се слави като голям танцьор в родното си село и не разочарова съселяните си като поведе хорото с "влашка ръченица".
Дядо Панталей благодари на всички за честта и уважението, които са му оказали и пожела здраве и дълголетие на село Долни Вит. Той сподели, че най-скъпият му спомен е свързан с обичта на хората от родния му край и това, че винаги са го търсили за празник и раздумка. Според него, тайната на дълголетието му е в това, че тежка работа не е работил и според него животът му е бил лек, въпреки участието му във Втората световна война, включително и в боевете при река Драва в Унгария.
Най-много за дългия и сговорен семеен живот, според дядо Панталей е помогнало послушанието на съпругата му Илина Маринова, с която той започва семеен живот малко след края на Втората световна война - през 1945-та година. На въпрос, как се чувства на 100 години дядо Панталей отговори категорично: „Чувствам се здрав, силен и буен още, не се оставям”.

100 godini Pantalej
obshtina guljanci
 

Панталей Станков Маринов е роден на 1 септември 1918-ма година. Участник е във Втората Световна война и е носител на десетки отличия и медали. Със съпругата си Илина Маринова са заедно от 1945-та година. Имат син и дъщеря. Целият им съвместен живот е преминал в родния им край, трудили са се честно и почтено и сега се радват на спокойни години.