/ iStock/Getty Images
Започна полагането на новия водопровод в трети голям квартал на Перник - "Мошино", съобщи общинският пресцентър. Най-напред ще се работи на улиците "Олег Кошевой" и "Рашо Димитров".

Тръбите са от високоустойчив материал. Използва се технологията "къртица", проправяща път на тръбите под земята, без да се разкопават тротоари и пътни платна. Така не се налага реорганизация на автомобилния трафик и се спестяват неудобства за пешеходците и живущите на съответната улица. Единствените изкопи, които се правят, са за сградните отклонения. Освен това тази технология спестява много време и финансови средства.

Ще бъде подменен общо 56 км водопровод в целия град. Почти е приключила дейността в кв. "Църква", активно се работи в кв. "Изток". За реконструкция на водопроводната мрежа в Перник са сключени договори с три фирми, които според кмета Станислав Владимиров, са най-добрите в сектора. Очаква се през есента ремонтът на всички обекти по водопреносната мрежа на Перник да приключи, а загубите на вода да спаднат от 75 до 45 процента.