/ iStock/Getty Images
Сигнал до Общинския съвет изпрати "Топлофикация - Перник", съобщиха от институцията. Според изпълнителния директор на местното топлофикационно дружество Чавдар Стойнев зимният сезон е застрашен. Това по думите му се дължи на евентуалната липса на обогатено енергийно гориво, ако бъде затворен "Брикел".

Обогатеното гориво е от голямо значение за работата на "Топлофикация - Перник", се казва в документа, който бе прочетен на днешното заседание на Общинския съвет. Стойнев уверява , че въглищните пластове, през които се преминава при придобиване на този ресурс, са с различна калоричност. След обогатяването им за производството на 1 мегават енергия се изгарят с около 30 процента по-малко въглища, което води до изпускане на по-малко въглеродни емисии в атмосферата, твърди Стойнев.

"Запасите на територията на "Мини Перник" са силно намалели, само на тях не бихме могли да разчитаме за работа на въглищните мощности", смята топлофикационният директор. По думите му в цяла Европа въглищните централи са спасителният пояс, към който държавите прибягват, отварят се дори затворени въглищни мощности.

Замяната на радиаторите с отопление на ток ще доведе до чести аварии на топлопреносната мрежа, предупреди Стойнев. Той се опасява от съвпадане на началото на отоплителния сезон с предизборната кампания.
БТА