227 нови случаи на заразата в областта, запазва се присъственото обучение
"Запазва се присъственото обучение на учениците в Пернишка област", съобщи Областният оперативен щаб за борба с COVID-19.

Кунчев обяви при какви условия ще се затягат COVID мерките на национално ниво

Според директора на РЗИ д-р Александър Златанов броят на учениците, дали положителен резултат на тестовете, е сравнително постоянна величина. "На този етап ситуацията не предполага начин на обучение, различен от присъствения и учениците ще могат да завършат учебния срок присъствено", е добавил д-р Златанов.

Той е предложил да бъде въведен вечерен час за учениците, с оглед предстоящата междусрочна ваканция. Идеята се подкрепя от Регионалното управление на образованието (РУО).

Здравните власти с разяснения за новите срокове на зеления сертификат

Според началника на РУО Ваня Коконова налице е тенденция част от родителите да подават заявления децата им да се обучават в електронна среда. "Ще продължат проверките за зелени сертификати и спазване на противоепидемичните мерки в заведенията за хранене, но към момента не се предвиждат допълнителни такива и ограничаване на работното им време", е казал още д-р Златанов.

Над 60 % от случаите на заболели от коронавирус в Пернишка област са с доказан вариант Омикрон. Заболеваемостта за последните 14 дни е 1879 на 100 000.

Новите случаи на заразата са 227. Според директорите на лечебните заведения натискът към момента е насочен към амбулаторната помощ и има свободни легла в болниците. По думите им проблемите с липсата на достатъчен медицински персонал продължават да стоят на дневен ред.
БТА